JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 24.03.2025 do 28.03.2025
PONIEDZIAEŁEK 24.03.2025
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i pomidorem, Płatki kukurydziane na mleku
I DANIE: : Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
II DANIE: Makaron z twarogiem i boczkiem świeżymPODWIECZOREK: Kanapka z polędwicą drobiową i rzodkiewką, Wafle ryżowe
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 25.03.2025ŚNIADANIE : Kanapka z szynką wieprzową i papryką, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Rosół drobiowy z makaronem
II DANIE: Rolada z kurczaka i szpinakiem, Bukiet warzyw, mrożonyPODWIECZOREK: Kanapka z szynką konserwową i ogórkiem, Bawarka, Banan
Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 26.03.2025ŚNIADANIE : Kanapka z twarogiem ze szczypiorkiem, Mleko krowie, 2% tłuszczu
I DANIE: Żurek z kiełbasą i ziemniakami
II DANIE: Potrawka z kurczaka, Ryż biały, gotowany, Surówka z marchewki i jabłkaPODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i ogórkiem kiszonym, Jabłko
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 27.03.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą krakowską i rzodkiewką, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa pomidorowa na wywarze mięsno -warzywnym z makaronem
II DANIE: Kotlet mielony wieprzowy, Ziemniaki z koperkiem, Marchewka z groszkiem na parze,PODWIECZOREK: Kanapka z kiełbasą i papryką, Jogurt wiśniowy, 1,5% tłuszczu
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 28.03.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z pastą łososiowo- jajeczną, ogórek kiszony, BawarkaI DANIE: Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym
II DANIE: Placki ziemniaczanePODWIECZOREK : Kanapka z masłem i pomidorem, Sok jabłkowy 100%
Alergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 27.05.2024 do 31.05.2024
Poniedziałek 27.05.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i ogórkiem, Kasza manna na mleku z polewą malinową
I DANIE: Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno - warzywnym z ziemniakamiII DANIE: Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem
PODWIECZOREK: Kanapka z kiełbasą i papryką, Wafle ryżowe, Sok jabłkowy 100%Alergeny:1,3,7,9
Wtorek 28.05.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z szynką wieprzową i rzodkiewką, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym z makaronem
II DANIE: Schab pieczony w sosie własnym, Kasza jęczmienna, Surówka wiejska
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z indyka i pomidorem, BananAlergeny:1,3,7,9
Środa 29.05.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z masłem papryką i ogórkiem, Parówka z kurczaka 100%, Mleko krowie, 2% tłuszczuI DANIE: Zupa warzywna
II DANIE: Makaron z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i zieloną sałatą, Jogurt do piciaAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 30.05.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą krakowską i rzodkiewką, Bawarka
I DANIE: Żurek z kiełbasą i ziemniakami
II DANIE: Potrawka z kurczaka, Ryż biały, gotowany, Marchewka z groszkiem na parze
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i ogórkiem świeżym, Jogurt truskawkowy, 1,5% tłuszczuAlergeny:1,3,7,9
Piątek 31.05.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z serkiem śmietankowym i papryką czerwoną, Kakao z mlekiem
I DANIE: Nuggetsy rybne, Ziemniaki z koperkiem
II DANIE:PODWIECZOREK: Kanapka z masłem i pomidorem i rzodkiewką, Bułka mleczna, Jogurt do picia
Alergeny:1,3,4,7,9
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie