Jadłospis przedszkole
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 23.04.2025 do 25.04.2025
PONIEDZIAEŁEK 14.04.2025
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i pomidorem, Płatki kukurydziane na mleku
I DANIE: : Zupa z fasoli szparagowej z ziemniakami
II DANIE: Naleśniki z dżememPODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i rzodkiewką, Wafle ryżoweAlergeny:1,3,7,9
WTOREK 15.04.2025ŚNIADANIE : Kanapka z szynką wieprzową i sałatą, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa selerowa z makaronem
II DANIE: Gołąbki w sosie pomidorowym, Ziemniaki z koperkiemPODWIECZOREK: Kanapka z kiełbasą i papryką, MandarynkiAlergeny:1,3,7,9
ŚRODA 23.04.2025ŚNIADANIE : Kanapka z pasztetem warzywno- drobiowym, Mleko krowie, 1,5 % tłuszczu
I DANIE: Zupa fasolowa z ziemniakami
II DANIE: Makaron z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowymPODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i sałatą, Jabłko
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 24.04.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą krakowską i rzodkiewką, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa pomidorowa na wywarze mięsno -warzywnym z makaronem
II DANIE: Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki z koperkiem, Surówka z selera i jabłka z jogurtem naturalnymPODWIECZOREK: Kanapka z szynką konserwową i ogórkiem, Jogurt truskawkowy, 1,5% tłuszczu
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 25.04.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z pastą łososiowo- jajeczną, ogórek kiszony, BawarkaI DANIE: Krem z białych warzyw z grzankami
II DANIE: Makaron z twarogiemPODWIECZOREK : Kanapka z masłem i pomidorem, Galaretka truskawkowa
Alergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 28.04.2025 do 02.05.2025
Poniedziałek 28.04.2025
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i pomidorem, Płatki owsiane na mleku
I DANIE: Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiemII DANIE: Knedle z morelą
PODWIECZOREK: Kanapka z polędwicą drobiową i rzodkiewką, Chrupki kukurydzianeAlergeny:1,3,7,9
Wtorek 29.04.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z szynką wieprzową i ogórkiem, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa grochowa z ziemniakami
II DANIE: Gulasz wieprzowy z kaszą pęczak, Buraczki kulki
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i papryką, MandarynkiAlergeny:1,3,7,9
Środa 30.04.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, Mleko krowie, 1,5 % tłuszczuI DANIE: Zupa warzywna
II DANIE: Wątróbka z kurczaka smażona z cebulą, Surówka z kapusty kiszonej
PODWIECZOREK: Kanapka z kiełbasą żywiecką i rzodkiewką, JabłkoAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 01.05.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą krakowską i rzodkiewką, Bawarka
I DANIE: Żurek z kiełbasą i ziemniakami
II DANIE: Potrawka z kurczaka, Ryż biały, gotowany, Marchewka z groszkiem na parze
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i ogórkiem świeżym, Jogurt truskawkowy, 1,5% tłuszczuAlergeny:1,3,7,9
Piątek 02.05.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i ogórkiem, Płatki kukurydziane na mleku
I DANIE: Pierogi z truskawkami
II DANIE:PODWIECZOREK: Kanapka z serkiem śmietankowym z łososiem ,papryką czerwoną, Wafle ryżowe
Alergeny:1,3,4,7,9
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie